Brimotech Solutions

Specialist in gasveren, dempers en aansluitdelen

Brimotech Solutions BV biedt hoogwaardige RVS 316 / stalen gasveren, dempers, aansluitdelen en 3D-engineering voor diverse branches waaronder: de jachtbouw, voedselindustrie, fietsparkeersystemen en zonweringsystemen.

Werking gasveren

De gasveer is een hydropneumatisch verstelelement bestaande uit een cilinder, zuigerstang en specifieke zuiger. Een speciaal afdichtings- en geleidingssysteem sluit de cilinder af. De gasveer is gevuld met stikstof.

Vergeleken met een traditionele (spiraal)veer, heeft de gasveer een zeer vlakke curve. Deze vlakke curve kunnen wij zelfs bij zeer grote slag realiseren. Deze unieke eigenschap is cruciaal in elke situatie waarbij een gewicht gebalanceerd of verplaatst dient te worden. De kracht van de gasveer wordt bepaald door het verschil in oppervlak aan beide zijden van de zuiger.

Zo werken onze Brimotech gasveren

In de meest eenvoudige vorm bestaat de gasveer uit een cilinder (C) en een zuigerstang (S) waaraan de zuiger (P) bevestigd is. Wanneer de zuigerstang met zuiger in de cilinder gedrukt wordt, zal het gas (stikstof) van kamer (B) via speciale kanalen naar kamer (A) ‘stromen’. Door deze kanalen aan te passen kan het gedrag van de gasveer (snelheden, dempingen) worden afgestemd aan de behoefte van de applicatie. De druk in beide kamers (A & B) is gelijk, waardoor het verschil in oppervlakte van de zuiger aan zijde (A) en zijde (B) ervoor zorgt dat de zuigerstang altijd uit de cilinder gedrukt zal worden. Deze reactie levert de kracht van de gasveer.

werking gasveren - Brimotech

Het meten van de krachten

Het meten van de kracht(en) van onze gasveren gebeurt middels speciale gereedschappen bij kamertemperatuur waarbij de cilinder naar boven wijst. Alle krachten worden in Newton [N] gemeten en zijn statisch. Voor een aantal relaties geven wij alle waarden in [kg] aan.

De kracht waar men mee communiceert en welke op de gasveer moet staan noemen wij de F1. Dit is de kracht die de gasveer minimaal levert. De verhouding tussen F1 en F2 of F3 en F4 noemen wij de progressiviteit. Kortom, de stijging van de kracht bij het indrukken van de gasveer.

Het verschil tussen F1 en F3 alsmede het verschil tussen F2 en F4 is de wrijving. Beide waarden (progressiviteit en wrijving) kunnen wij op aanvraag aanpassen om zodoende de perfecte gasveer voor elke situatie te creëren.

Temperaturen

De omgevingstemperatuur waarin de gasveer ingezet wordt heeft invloed op de kracht welke de gasveer levert. Normaalgesproken worden alle gasveren bij kamertemperatuur 20ºC afgevuld en gemeten. Wanneer het stikstof in de gasveer opwarmt of afkoelt zal de kracht van de gasveer veranderen. Deze verandering is gelijk aan 3,4% per 10ºC. Onze gasveren kunnen standaard worden ingezet van -30ºC tot +80ºC. Op aanvraag kunnen wij diverse componenten wijzigen om te voldoen aan andere temperaturen.

Ontdek ons uitgebreide aanbod aan gasveren, dempers en aansluitdelen in één overzichtelijke brochure. In deze bedrijfsbrochure vindt u technische specificaties, toepassingen en voordelen van onze producten.