Hoewel de eerste voorstellen functioneerden, kwamen er aanvullende eisen om de veiligheid te bevorderen.

“Velen haakten af vanwege de technische complexiteit van de eisen.”

Veiligheid staat centraal in elk gebouwgebonden systeem, vooral in drukke omgevingen zoals magazijnen.

De baanbrekende ontwikkeling van een zelfsluitende demper voor extra veiligheid bij toegangsluiken

Toen een grote producent van veiligheids- en toegangssystemen ons benaderde met een complexe uitdaging voor een zelfsluitend luik, wisten we dat dit project om maatwerk en technische precisie vroeg. Dit succesverhaal laat zien hoe Brimotech een oplossing ontwikkelde die niet alleen voldoet aan de strenge veiligheidseisen, maar ook leidde tot een aanzienlijke groei in de productiecapaciteit van onze klant.

Probleemstelling van de klant

Onze klant kreeg een grote opdracht waarbij ze zware luiken in magazijnen moeten ondersteunen met gasveren, zodat deze eenvoudig geopend konden worden. Maar er was een bijkomende uitdaging: de luiken moesten na het openen automatisch en gedempt sluiten binnen een bepaalde tijd, zonder dat de veiligheid in het geding kwam. Verschillende partijen uit de gasverenindustrie werden uitgenodigd om een oplossing te bedenken, maar velen haakten af vanwege de technische complexiteit van de eisen. Uiteindelijk bleven wij en een gerespecteerde concurrent over om een werkend voorstel te ontwikkelen.

Aanpak vanuit Brimotech

We ontvingen een compleet systeem van de klant met de vraag om dit terug te sturen zodra het perfect functioneerde. Ons team begon met het ontwikkelen van verschillende 3D-concepten, waarbij we al snel besloten om de demper- en gasveerfuncties te combineren in één behuizing. Na gedetailleerde berekeningen en uitvoerige tests bepaalden we de optimale positie en kracht voor de demper-gasveercombinatie. Vervolgens perfectioneerden we de dempfunctie, zodat het luik binnen de gewenste tijd automatisch en veilig kon sluiten.

Het resultaat was de Ø22 demper, uitgerust met een geïntegreerde gasveerfunctie die het tilgewicht compenseerde. De klant was tevreden en de demper ging in productie. Echter, toen de klant met een aanvullende eis kwam—een oplossing voor overbelasting waarbij het systeem niet beschadigd zou raken—hebben we de demper voorzien van een overloadfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat bij te hoge krachten de demper zichzelf vrijgeeft via een bypass, waardoor het systeem intact blijft en ongelukken worden voorkomen.

Resultaat

Dankzij deze oplossing kon onze klant een veilig, betrouwbaar en zelfsluitend luiksysteem op de markt brengen, dat perfect aansluit bij de hoge veiligheidseisen van magazijnen. De productie werd aanzienlijk uitgebreid om aan de verhoogde vraag te voldoen. De succesvolle samenwerking heeft onze klant gepositioneerd als marktleider in veiligheids- en toegangssystemen, en versterkte Brimotech’s reputatie als innovatieve partner in de gasverenindustrie.

Conclusie

Dit project onderstreept Brimotech’s vermogen om complexe technische uitdagingen aan te pakken en oplossingen te leveren die zowel de veiligheid verbeteren als voldoen aan de specifieke behoeften van de klant. Door het ontwikkelen van een zelfsluitende demper met een unieke overloadfunctie, hebben we niet alleen bijgedragen aan de veiligheid in magazijnen, maar ook aan het succes en de groei van onze klant.

Vragen over onze gasveren, dempers en aansluitdelen? De mogelijkheden om een gasveer te laten berekenen door de engineers van Brimotech Solutions bespreken? Als specialist op het gebied van gasveren en dempers voorzien we u graag van het beste op maat advies.