Grote en complexe installatie van serrezonweringen

“Na verloop van tijd begonnen de zonweringsystemen vreemde knerpende geluiden te maken”

Omdat Brimotech al betrokken was bij een ander project voor deze klant, werden we benaderd om dit probleem op te lossen.

Stille en betrouwbare gasveer voor groot formaat zonweringsysteem

Bij zonweringsystemen is betrouwbaarheid cruciaal, vooral wanneer het gaat om grote en complexe installaties zoals serrezonweringen met een uitval van wel 5 meter en een oppervlakte van 30m². Toen een van onze klanten onverwachte geluiden hoorde bij het bedienen van hun zonweringsystemen, wisten we dat er een oplossing nodig was die zowel stil als efficiënt zou werken. Dit succesverhaal laat zien hoe Brimotech de uitdaging aanging en een verbeterde gasveer ontwierp die voldeed aan alle eisen.

Probleemstelling van de klant

Onze klant produceert hoogwaardige zonweringsystemen die uniek zijn vanwege hun grote afmetingen en complexe toepassingen. De eerste serie van deze systemen was uitgerust met gasveren van een collega-bedrijf uit Duitsland, en aanvankelijk werkte alles naar tevredenheid. Echter, na verloop van tijd begonnen de systemen vreemde knerpende geluiden te maken, vooral na langere periodes van stilstand. Dit geluid was een bron van zorg voor onze klant, die vreesde voor mogelijke schade of prestatieverlies van de zonwering.

Omdat Brimotech al betrokken was bij een ander project voor deze klant, werden we benaderd om dit probleem op te lossen. De uitdaging lag in het feit dat de gasveren een lange slaglengte van 800mm hadden, gecombineerd met een zuigerstangdiameter van slechts 10mm en krachten tot 1200N. Deze specificaties vereisten een zeer precieze geleiding om knikgevaar en het bijbehorende geluid te voorkomen.

Aanpak vanuit Brimotech

Ons team analyseerde de bestaande gasveren en ontdekte dat het geluid veroorzaakt werd doordat de zuigerstang bij het inschuiven kon klemmen, wat een knerpend geluid veroorzaakte. Dit probleem was te wijten aan de manier waarop de zuigerstang zich gedroeg onder belasting, bijna als spaghetti die kan knikken. We besloten om onze standaard stalen geleidingsbus aan te passen door deze te voorzien van een speciale Igus® lager, wat de glijeigenschappen aanzienlijk verbeterde.

Hoewel deze aanpassing het geluid verminderde, was het nog niet volledig verdwenen. Daarom hebben we ook een oliekamer en een speciaal verlengde geleiding in de gasveer geïntroduceerd. Deze combinatie zorgde ervoor dat het geluid volledig werd geëlimineerd en het systeem stabieler en betrouwbaarder werd.

Resultaat

Dankzij deze aanpassingen kon onze klant een zeer stabiel en betrouwbaar zonweringsysteem aanbieden, zonder de hinderlijke geluiden die eerder optraden. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat de lange gasveren van 1750mm in speciale houten kratten worden geleverd, waarbij een statiegeldsysteem werd geïntroduceerd om de kratten te hergebruiken, wat ook bijdraagt aan milieuvriendelijkheid. Onze klant is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste spelers in Europa op het gebied van dit type zonwering.

Conclusie

Brimotech’s aanpassingen aan de gasveren hebben niet alleen het geluidsprobleem opgelost, maar ook bijgedragen aan de algehele betrouwbaarheid en duurzaamheid van de zonweringsystemen. Dit project toont onze toewijding om maatwerkoplossingen te leveren die aan de hoogste eisen voldoen en die bijdragen aan het succes van onze klanten.

Vragen over onze gasveren, dempers en aansluitdelen? De mogelijkheden om een gasveer te laten berekenen door de engineers van Brimotech Solutions bespreken? Als specialist op het gebied van gasveren en dempers voorzien we u graag van het beste op maat advies.